Rozmiar czcionki: Ab Ab Ab


Szarlotka cytrynowa


Składniki:

Kruche ciasto:
250g masła
3 szklanki mąki
3 jaja
pół szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
skórka z cytryny


Nadzienie:
1,5 kg jabłek
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżka cynamonu
3 łyżki
sok z połowy cytryny

 



Wykonanie:

Jabłka umyć i obrać oraz pokroić na kawałki, następnie posypać cynamonem i cukrem waniliowym, dolać 1/3 szklanki wody, dusić pod przykryciem do miękkości. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Cytrynę sparzyć i zetrzeć skórkę, dodać do ciasta. Następnie dodać jajka i cukier. Zagnieść ciasto. Podzielić na dwie równe części i schłodzić w lodówce.

Jedną część ciasta rozwałkować i przełożyć na blachę. Nakłuć ciasto widelcem i podpiec w piekarniku do zrumienienia.

Podpieczony spód posypać niewielką ilością bułki tartej aby ciasto nie wciągnęło wody z jabłek. Wyłożyć przestudzone jabłka na ciasto. Z drugiej części ciasta uformować paski i wyłożyć na jabłka (wzór w kratkę). Można posmarować kratkę ubitym białkiem.

Ciasto piec w 190 st. C przez ok. 40 min do zrumienienia.
Smacznego!