Składniki na mieszankę:
- żurawina
- morele suszone
- daktyle drylowane
- rodzynki
- otręby orkiszowe
- otręby z 4 zbóż (owsiane, żytnie)
- nasiona lnu (zmielone)
- słonecznik łuskany
- migdały (płatki lub mielone)
- amarantus ekspandowany
Pozostałe składniki:
- 2 łyżki płatków (owsianych, żytnich, kukurydzianych, orkiszowych lub kaszy jaglanej)
- ulubione świeże owoce, np. banan, śliwka, mandarynka, winogrona, kiwi, jagody…
- kilka orzechów włoskich łuskanych
- kilka śliwek suszonych kalifornijskich
- 1 łyżka oleju lnianego
- jogurt naturalny
- syrop klonowy do smaku
Wykonanie:
Wszystkie składniki na mieszankę w ilości po około pół szklanki wymieszać i trzymać w zamkniętym pojemniku w lodówce.
Do małej ilości zimnej wody dodać 2 łyżki stołowe płatków. Zagotować, przykryć i odstawić.
Świeże owoce pokroić w kostkę.
Do miseczki przełożyć pokrojone świeże owoce, dosypać 2 łyżki stołowe mieszanki, wkroić suszone śliwki, dodać rozdrobnione orzechy włoskie i zagotowane płatki. Wszystko wymieszać. W zależności od potrzeb można dodać jogurt naturalny, łyżkę oleju lnianego i osłodzić syropem klonowym.
Smacznego!
Autorką przepisu jest pani Bożenka, której kuchnia smakuje każdemu, kto miał okazję posmakować takich specjałów jak śniadanie seniora.