Składniki:
200 g naturalnego miodu płynnego
2,5 szklanki mąki pszennej
pół kostki masła
2 jajka
2-3 łyżki przyprawy do piernika
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
Wykonanie:
Masło rozpuścić w małym garnku lub rondelku, dodać miód, kakao i przyprawę do piernika. Całość podgrzać i dokładnie wymieszać oraz odstawić.
W osobnym naczyniu, np. misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
Do rondelka z ciepłym płynem miodowym wsypać mieszankę z mąką i dokładnie połączyć składniki. Dodać jajka i dokładnie wymieszać (zagnieść).
Gotowe ciasto wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Następnie rozwałkować na placek o grubości ok. 6 mm. Wyciąć pierniczki o dowolnym kształcie i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 12 min. w temperaturze 170 st. C.
Dowolnie udekorować :)