Składniki ciasta:
2 szklanki mąki
2 szklanki cukru
5 jaj
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
1 kostka margaryny
½ szklanki wody
aromat migdałowy
Składniki nadzienia serowego:
1 kostka twarogu
2 jajka
1 budyń waniliowy
3 łyżki cukru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie ciasta:
Margarynę, cukier, wodę i kakao przełożyć do garnka, gotować do momentu rozpuszczenia cukru, ostudzić. Dodać żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem
do pieczenia i aromat migdałowy. Na końcu dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.
Wykonanie nadzienia serowego:
Do twarogu dodać cukier, żółtka, wsypać budyń i proszek do pieczenia, wymieszać. Na końcu dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.
Połowę ciasta przelać do formy. Wyłożyć na ciasto nadzienie serowe. Przelać resztę ciasta do formy. Piec ok. 50 min. w temperaturze 180oC. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub polać polewą.
Smacznego!