Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju
2 szklanki marchwi startej na grubych oczkach
1 łyżeczka sody oczyszczonej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
opcjonalnie: cynamon (do smaku) i 1 łyżka kakao
Wykonanie:
W dużej misce zmiksować jajka z cukierem. Dodać olej i ponownie wymieszaj, aby składniki się połączyły. Do masy dodać startą marchewkę i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką. W osobnej misce wymieszać mąkę, sodę, proszek do pieczenia oraz cynamon i kakao.
Następnie stopniowo dodawać suche składniki do mokrej mieszanki, delikatnie mieszając, aż wszystko się połączy.
Przelać ciasto do przygotowanej formy i wstawić do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Piec przez około 40-50 minut, aż ciasto będzie złote.
Ciasto można podać samo lub z ulubionym lukrem, na przykład serkiem kremowym lub polewą czekoladową.
Smacznego!