Rozmiar czcionki: Ab Ab Ab


Ciasto jogurtowe z truskawkami


Składniki na ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
200 ml jogurtu naturalnego
0,5 szklanki oleju
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody

Składniki na kruszonkę:
100 g mąki pszennej
50 g masła lub margaryny
50 g cukru pudru
odrobina wanilii

Dodatkowo:
ok.400 g truskawek



Wykonanie:
Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucamy do miseczki i rozcieramy palcami aż zrobią się grudki. Gotową kruszonkę najlepiej wstawić do zamrażalnika na czas przygotowania ciasta.

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy olej, jogurt, cukier waniliowy i wszystko miksujemy do połączenia się składników. Następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sodę, dokładnie mieszamy mikserem na wolnych obrotach. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch układamy przekrojone na pół truskawki. Ciasto posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika na 45 min.

Pieczemy w temp.180 st. C.

Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem i gotowe:)
Smacznego:)