Rozmiar czcionki: Ab Ab Ab


Świąteczny piernik


Składniki:

100 g masła
250 ml mleka
4 łyżeczki przyprawy piernikowej
3 łyżki miodu
3 łyżki kakao
3 jajka
200 g mąki
200 g cukru trzcinowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g powideł śliwkowych
polewa: 200 g czekolady deserowej
orzechy, suszone śliwki
 



Przygotowanie:

Pokrojone masło włożyć do garnka, dodać kakao, przyprawę piernikową i miód. Mieszając rozpuścić składniki na gładką masę. Odstawić z ognia, dodać mleko i wymieszać, następnie dodać jajka i wymieszać.

Do miski wsypać mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia, wymieszać. Wlać masę z garnka i miksować na małych obrotach do połączenia składników. Ciasto wlać do formy o wymiarach ok. 20 x 30 cm i wstawić do rozgrzanego  piekarnika (180 stopni) na 30 minut.

Wyjąć ciasto i ostudzić, a następnie przekroić poziomo na dwie części. Dolną posmarować powidłami, przykryć drugą częścią. Na wierzch posmarować polewą (czekoladę roztopić na parze) lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego!!!



fot. pixabay.com