Przekładaniec z makiem
Składniki na biszkopt:
7 jajek
2 szklanki cukru
2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
7 łyżek oleju
3 łyżki wody
1 łyżka octu
Masa makowa:
2 szklanki maku (mielonego)
pół szklanki cukru
2 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
pół kostki margaryny Kasi
olejek migdałowy
Wykonanie:
Białka ubić, dodać cukier i dalej ubijać. Następnie dodać żółtka, olej, ocet, wodę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec 35 min. w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Wszystkie składniki masy makowej wymieszać w garnku i zagotować.
Gorący biszkopt przekroić na 3 placki i przekładać gorącym makiem. Tak przygotowane ciasto zawinąć folią i pozostawić do ostudzenia. Można potem polać czekoladą i posypać płatkami migdałowymi.
Smacznego!