Składniki:
50 dag mąki pszennej
1 szklanka ciepłego mleka
5 dag drożdży
5 łyżek cukru
15 dag masła
2 jajka
szczypta soli
dodatkowo:
ok. 5 dag masła
cynamon i cukier
Wykonanie:
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru,2 łyżkami mleka i 2 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką
i zostawić w ciepłym miejscu żeby podrosło. W tym czasie masło stopić i ostudzić.
Do mąki dodać drożdże, ciepłe mleko, cukier, jajka, sól i zagnieść ciasto. Na koniec dodać ostudzone masło. Ponownie zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple
na około godzinę.
5 dag masła rozpuścić i ostudzić. Ciasto podzielić na 2 części, każdą z nich rozwałkować, posmarować rozpuszczonym masłem i posypać cukrem i cynamonem według uznania :)
Zwinąć ciasto w rulon i pokroić w plastry, poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut.
Smaczenego!