Rozmiar czcionki: Ab Ab Ab

Tłusty czwartek i walentynki na wynos

Minął już miesiąc z okładem od Bożego Narodzenia i akcji wspierającej gdyńskich restauratorów „Święta na wynos”. Czas więc pomyśleć o kolejnym łasuchowaniu, bowiem wielkimi krokami nadchodzą tłusty czwartek i walentynki. To kolejne dobre okazje, by okazać solidarność z wciąż zamkniętą gastronomią, która nadal może prowadzić sprzedaż tylko na wynos.
 


Tłusty czwartek, jak wiadomo, bez pączków i faworków się nie obejdzie. Ale i w walentynki warto zjeść wspólnie coś wyjątkowego, bo jak mówi porzekadło: przez żołądek do serca. A że oba obyczaje wypadają w tym roku w tym samym tygodniu – tłusty czwartek 11 lutego, a walentynki w niedzielę 14 lutego – gdyńska branża gastronomiczna przygotowała apetyczną ofertę na wynos.

Courtyard by Marriott Gdynia Waterfront

Już od poniedziałku można zamawiać trzy rodzaje pączków: różane, budyniowe i czekoladowe z hotelowej restauracji. Przy zakupie 6 pączków, siódmy wpadnie gratis.
Zamówienia od 01 do 08 lutego telefonicznie: +58 743 07 15, odbiór: 11 lutego.

Natomiast jeśli wybierzemy się na walentynkowy spacer po gdyńskiej marinie, możemy zajść do hotelowej restauracji po kawę na wynos, a do niej zamówić wykonane przez hotelowego cukiernika praliny i deser, oczywiście w kształcie serca.
 

Oferta kulinarna Courtyard by Marriott Gdynia Waterfront, źródło: Courtyard by Marriott Gdynia Waterfront

Karczma Borowej Ciotki

Mniej tradycyjnie, ale za to po kaszubsku, możemy świętować tłusty czwartek z Borową Ciotką – zamiast pączków w karczmie zamówimy ruchanki kaszubskie, czyli racuchy, i domowe faworki z babcinego przepisu.

Zaś na walentynki u Borowej Ciotki znajdziemy eliksir miłości (napar z ziół z lubczykiem i sokiem z bzu), miłosne wariacje czyli deser bezowy z musem malinowym oraz smakowite przekąski: sałatkę z lubczykiem, daktyle z truskawkami, pieczone figi z serem, tartę z burakiem i kozim serem, roladki z grillowanej cukinii.

Zamówienia: tel. 515 676 776, borowaciotka@gmail.com, www.facebook.com/BorowaCiotkaGdynia
 

Oferta kulinarna Karczmy Borowej Ciotki, źródło Karczma Borowej Ciotki

Cukiernia Więcej

Jeszcze więcej pączków z Cukierni Więcej według przepisów Diany Volokhowej. Do wyboru nadzienie: słony karmel, budyń waniliowy, owoce leśne, czekolada z wiśnią, róża, pomarańcza, kajmakowy mus.
Zamówienia: tel. 579 050 772, www.facebook.com/CukierniaWiecej
 

Oferta kulinarna Cukierni Więcej, źródło: Cukiernia Więcej

Oficyna Gdynia

Na tłusty czwartek Oficyna Gdynia proponuje tradycyjne faworki i pączki z różą, przygotowane z mąki orkiszowej i smażone na oleju kokosowym; a także wegańskie donuty w polewie z belgijskiej czekolady.

W walentynki będziemy mogli zjeść migdałowe tartaletki wypełnione musem czekoladowym i malinami oraz w wersji z musem kawowym i karmelizowanymi orzechami a także trufle na bazie belgijskiej czekolady i malinowe bezy.
Zamówienia: www.oficynagdynia.pl
 

Oferta kulinarna Oficyny Gdynia, fot. Oficyna Gdynia

Nasza Kasza

Tu znajdziemy na tłusty czwartek i walentynki przysmaki wegańskie: pączki z dziką różą, toffi, budyniem, frużeliną owocową oraz brownie z buraka i sernik z białą czekoladą.

Zamówienia: tel. 733 422 544, naszakasza@gmail.com, www.facebook.com/naszakaszagdynia 

Oferta kulinarna Nasza Kasza


Hotel Nadmorski

Na romantyczny wieczór walentynkowy szef kuchni hotelowej restauracji Strefa Nadmorska proponuje wykwintne zestawy walentynkowe. A w nich takie przysmaki, jak: parfait z kaczej wątróbki z imbirem i śliwką w galaretce brandy, wędzona polędwiczka z gruszką i serem pleśniowym, łosoś teriyaki z sezamem, rzodkwią daikon i limonką, rilette z halibuta i sandacza na domowym chlebie razowym, polędwica z dorsza na potrawce kokosowej z mango, orzeszkami, batatem i limonką, policzki wołowe w esencjonalnym sosie porto z grzybowym risotto i smażonym kalafiorem, krem z belgijskiej czekolady z panna cottą, orzechami laskowymi i wiśniami z likierem.

Zamówienia do 11 lutego: gastronomia@nadmorski.pl, tel. 58 667 77 77, www.nadmorski.pl.
Odbiór: 14 lutego w godz. 14-16 w Hotelu Nadmorskim.
 

Oferta kulinarna Hotelu Nadmorski

Sushi Kushi

Walentynki po japońsku? Oczywiście! W Sushi Kushi mamy do wyboru dwa miłosne zestawy dostępne w dniach 12-14 lutego w promocyjnej cenie:

BIG.LOVE - 29 szt. za 99,00 zł:
4 szt. Mix nigiri
5 szt. MAKI z wołowiną
5 szt. MAKI klasyczny kanon, łosoś, surimi
5 szt. C5a z krewetką w kokosowej tempurze
5 szt. Orzechowa Philadelphia z łosiem grill teriyaki i pistacjami
5 szt. Red Philadelphia - łosoś z sezamem wasabi

TRÓJKĄCIK Z SUSHI - 43 szt za 169,00 zł:
4 szt. Mix nigiri
6 szt. HS10 Hosomaki - węgorz z masłem orzechowym i tempurą
6 szt. PR1 Talarki z tatarem z łososia
6 szt. Pink Unagi - tamago, węgorz, owinięte łososiem
6 szt. T2 Krewetka w tempurze z pomarańczą
5 szt. C2b Łosoś grillowany
5 szt. C5a z krewetką w kokosowej tempurze
5 szt. Red Philadelphia - łosoś z sezamem wasabi

Zamówienia: www.sushikushi.com
 

Oferta kulinarna Sushi Kushi. fot. Sushi Kushi

Rosse Rosse

W tej kawiarni na tłusty czwartek możemy zamówić różne pączki, cronutsy i croissanty waniliowe. A na walentynki różowe i błękitne monoporcje, makaroniki w kształcie serduszka oraz błękitne i różowe kawy latte.

Zamówienia: www.facebook.com/rosserossebaltiqplaza , tel. 500 428 559, mail: rosserosse.kawiarnia@gmail.com
 

Oferta kulinarna Rosse Rosse, fot. Rosse Rosse

Kate - coffee and cake

Okazuje się że tłusty czwartek nie musi być taki tłusty. Kawiarnia Kate proponuje „odchudzony tłusty czwartek". Ich wegetariańskie i wegańskie pączki nie są smażone w głębokim tłuszczu, lecz pieczone w piecu.
Do wyboru mamy pączki z pieca ze 100% pastą pistacjową, białą belgijską czekoladą, siekaną surową pistacją i liofilizowaną truskaweczką; z ekologiczną 100% pastą z prażonych orzechów laskowych, mleczną belgijską czekoladą, siekanymi orzechami laskowymi i liofilizowaną malinką oraz VEGAN z ekologiczną konfiturą z czerwonej sycylijskiej pomarańczy, lukrem pomarańczowym i prażonymi płatkami migdałowymi. Wszystkie pączki w cenie 8 zł/szt.
Uwaga! Ilość pączków ograniczona, kawiarnia nie prowadzi na nie rezerwacji, więc kto pierwszy ten lepszy!
Sprzedaż w czwartek, 11 lutego od 10:00 do 17:00 w „Kate – Coffee&Cake” ul. Armii Krajowej 23/I.

Natomiast na walentynki załoga Kate przygotowała specjalne ciasto (wege lub vegan) z wytrawną belgijską czekoladą, karmelem, wanilią i ekologicznymi malinami w kształcie serca, w dwóch rozmiarach – na 2 i 4 porcje (39 i 69 zł). Ciastko może być udekorowane naturalnym topperem „Kocham Cię” – w cenie 7zł, a do kartonu włożony bilecik z dedykacją.

Zamówienia można składać do 11 lutego, do godz. 18: www.facebook.com/katecakegdynia, kate@katecake.pl.
 

Oferta kulinarna Kate, fot. Kate - coffee and cake


To tylko kilka przykładów specjalnych ofert na tłusty czwartek i walentynki przygotowanych przez gdyńską gastronomię. Kolejne znajdziemy wkrótce w takich lokalach, jak: restauracja Trafik Jedzenie i Przyjaciele, Tokyo Sushi Bar i innych.

Pełen wykaz gdyńskich lokali prowadzących sprzedaż kulinariów na wynos znajdziemy na stronie Szlaku Kulinarnego Centrum Gdyni.

www.gdynia.pl
02.02.2021 r.

 

Wróć